Ben jij benieuwd naar wat een gietvloer voor jou kan betekenen – zowel bij je thuis als in een eventuele bedrijfsomgeving? Gietvloeren zijn reuze handig, praktisch en hebben flink wat voordelen. Je kunt een gietvloer allereerst herkennen aan het feit dat hij naadloos is en strak wordt afgewerkt (als dit goed wordt gedaan, door middel). De vloer is een gietvloer omdat hij letterlijk gegoten wordt op een ondervloer. Deze ondervloer wordt ook wel draagvloer genoemd.
Waar maken ze gietvloeren van?
De meeste gietvloeren zijn gemaakt van kunststof. Je kunt dan weer meerdere kanten uit, want kunststof is een breed begrip dat veel toepassingen kent. Gietvloer in Apeldoorn laten aanleggen? Je kunt verschillende kanten op. Vaak worden gietvloeren aangelegd die ofwel van PU (Polyurethaan) of epoxy zijn gemaakt. Wat zijn dan precies de verschillen tussen de varianten?
- Een PU – Polyurethaan – gietvloer is een vloer met een elastisch en zacht oppervlak. Dit zorgt voor veel comfort. PU wordt daarom veel in woningen gebruikt, maar ook als designvloer in showrooms of kantoren vind je het vaak terug. PU is esthetisch.
- Een Epoxy gietvloer is stukken harder dan een PU vloer. Dit zorgt voor meer stevigheid, maar wat minder comfort. Om die reden kom je Epoxy gietvloeren veel meer tegen in de industrie en veel minder in woningen, showrooms, kantoren, etc.
- Minerale en gebonden gietvloeren zijn gietvloeren gemaakt van natuursteen en gebonden met cement. Deze vloeren hebben ook een stevig karakter. Zeker graniet kan zorgen voor een mooie en frisse uitstraling in een woning of bedrijfspand.
Zo wordt een epoxy gietvloer opgebouwd
Een Epoxy gietvloer bestaat altijd uit meerdere lagen: drie om precies te zijn. Je hebt de primerlaag, de schrap laag en de epoxy laag. De epoxy laag is de matterende bovenlaag. Deze glanst en laat de onderliggende lagen zijn. Hier kunnen flakes of kleuren aan toe worden gevoegd, maar je kunt ook een epoxyvloer laten aanleggen met een traditionele betonlook.
Waarom kiezen voor een gietvloer?
Gietvloeren hebben verschillende belangrijke voordelen:
- Allereerst zijn ze volledig naadloos. Dat betekent dat er zich door de jaren heen ook geen vuil kan ophopen in naden.
- Omdat de vloer zowel naadloos is als helemaal egaal is deze ook gemakkelijk schoon te houden.
- Verder dempen gietvloeren geluid.
- Gietvloeren kennen geen naden waar vocht in kan lopen. Ook weert het materiaal zelf vocht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hout.
- De meeste gietvloeren werken ook brandvertragend in het geval van een vuurtje.
Kent een gietvloer dan ook nadelen?
Helaas hebben gietvloeren ook enige nadelen:
- Ze moeten goed onderhouden worden, anders kan het oppervlak afbrokkelen of scheuren.
- Het kleuraroma in een gietvloer kan verkleuren (zeker als de volle zon er vaak op staat).
- Een gietvloer kan makkelijk krassen.
- Ook zijn gietvloeren meestal niet de goedkoopste vloeren – tenzij je slim inkoopt, natuurlijk.