De zomer is een ontspannende periode, maar ze brengt ook uitdagingen met zich mee. Denk daarbij aan zonnebrand, insectenbeten of valpartijen. Met het juiste medisch materiaal bij de hand kan je elk kwaaltje snel en correct aanpakken.
Welk medisch materiaal moet je altijd in huis hebben?
Enkele zaken moeten altijd in je huisapotheek zitten, ongeacht het seizoen. Behalve bepaalde medicijnen gaat het ook om medisch materiaal voor wondverzorging. Zo ben je steeds voorbereid op een noodsituatie waarin je eerste hulp moet verlenen.
Dit moet in de verbanddoos:
- Pijnstillers
- Ontstekingsremmer
- Brandwondenzalf
- Pleisters
- Kompressen
- Windels
- Pincet
- Schaar
In de zomer zijn we niet alleen vaker buiten, maar ook vaker actief. Het strand of het bos zijn niet de meest hygiënische omstandigheden om een wond te verzorgen. Een ontsmettingsmiddel en steriele verzorgingsset zijn onmisbaar. Ook een middel ter verzorging van insectenbeten is aangeraden.
Ga nog voor de zomer na of de verbanddoos voldoende voorraad bevat.
Tips bij de meest voorkomende zomerkwaaltjes
Met het geschikte medisch materiaal in de buurt kom je al een heel eind, maar zoals het spreekwoord zegt: beter voorkomen dan genezen. Typische zomerkwaaltjes zoals warmte-uitslag en zonnebrand kan je voorkomen door tijdig uit de zon te gaan en geschikte kledij te dragen. Als je toch verbrand raakt, kan een verzachtende bodylotion soelaas brengen. Bij warmte-uitslag laat je de huid beter droog.
Aan insecten valt moeilijk te ontsnappen. Een insectenbeet komt dus vaak voor in de zomer. Gaat het om een ongevaarlijk insect, dan kan je de beet koelen met ijs en eventueel behandelen met iets jeukstillends. Merk je na een beet zwelling, kortademigheid of extreme pijn? Schakel dan onmiddellijk een arts in.
Gezond op vakantie
Ga je op vakantie? Dan is een EHBO-koffer een must. Die bevat alle medisch materiaal voor eerste hulp. Handige items om mee op reis te nemen zijn medische handschoenen en een ontsmettend product om onderweg een wond hygiënisch te verzorgen.
Stop ook een pillendoos in je tas om te vermijden dat je door de vakantiesfeer vergeet je medicatie in te nemen.
Bij twijfel, contacteer een dokter
Gelukkig vragen de meeste zomerkwaaltjes geen uitvoerige medische hulp. Gaat het om een noodsituatie of merk je een verergering? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts of de hulpdiensten.